Att göra en Pudel

standard-poodle-dog_zyNljw__

Att göra en pudel är ett myntat uttryck som används i Sverige när någon har gjort något dumt eller gjort bort sig på ena eller andra sättet för att sedan förneka det bestämt att det aldrig sagts eller hänt.

Inget kan väl vara mer fel när man ser på hundrasen Pudel som är en ras ursprungligen från Frankrike och är en sällskapshund. Fyra olika storlekar finns inom rasen, storpudel, mellanpudel, dvärgpudel och sist och minst toypudel. Pudeln har alltid varit en populär hund och har nästan alltid toppat tio i topp listan för populära hundar. Från begynnelsen har man sett i olika skrifter och avbilder att pudeln användes som en vattenapporterande jakthund. På senare tid har den använts som cirkushund, men kanske mest som en familjehund.

Det finns flera olika studier som är gjorda för att utse den mest intelligenta hunden. Den kanske största undersökningen som gjorts i ämnet är The Intelligence of Dogs av Stanley Coren, där han presenterar pudeln som den näst mest intelligenta hunden i världen. Pudelrasen är välkänd för sin krulliga och vattenavstötande päls, den är lekfull och tacksam att leka och träna med vilket har gjort den till en populär familjehund. Pudeln är otroligt sällskapssjuk och älskar att få uppmärksamhem då den är väldigt social. Då den är mycket smart så blir den väldigt lättlärd i allt från agility till sök och spår.

Pudeln kräver extra omsorg och pälsvård då pälsen aldrig slutar att växa. Om man tänkt sig sin pudel för utställning så brukar de flesta klippa den i en traditionell lejonklippning. Det finns två varianter på lejonklippning. I övrigt så bör man hålla efter den täta pälsen med att klippa ned den då och då.

Det finns flera olika färger på den populära hundrasen, de som är godkända är aprikos, röd, vit, silver, brun och svart och inga tecken av andra färger får finnas inblandad. Vid utställning finns ytterligare ett krav och det är att pälsen ska harmonisera med huden hos hunden, det är inte ovanligt att de skiljer sig åt. Färgen på pudeln kan vara extremt svår att förutse då den nedärvs efter ett mycket komplicerat och vårt mönster.

Den friska hunden brukar pudeln ibland kallas då den inte är sönderavlad för att få fram speciella drag. De har inga unika sjukdomar som en del andra hundraser kan dras med. Det som kan uppstå är att de får problem med höfterna.

Förutom beskrivningen ovan av hundrasen är det viktigt att komma ihåg att vaccinera sin valp enligt de föreskrifter som krävs idag i syfte både för hälsa och utställning. Se till att aktivera din nya vän då pudeln kräver lite mer av både motion och tankelekar.