Se till att sköta hundens päls


Pälsvård är väldigt viktigt för hundens hälsa och som hundägare måste man göra sin del av arbetet. Exakt vad detta inkluderar beror så klart på vilken typ av päls ens hund har. 

Slät- eller korthårig

Slät- och korthåriga hundar innebär ofta väldigt tacksam pälsvård. I stort sett räcker det med några bad varje år. Vill man undvika den värsta fällningen kan man även se till att efter ett bad borsta av huden utomhus.

Långhårig

Långhårig päls kommer i många olika former. De med medellånghårig päls, som exempelvis Golden Retriver fäller i regel ganska mycket päls och kräver inte bara regelbundna duschar utan även ordentliga genomgångar med borsten. Vanligtvis behövs detta göra en gång i månaden. Om det är ännu längre päls, som till exempel på en afghan eller pudel, måste man se till att den får ett bad ännu oftare. Allt mellan var 4:e till var 10:e dag kan det vara dags att bada. Vid varje tillfälle får man även räkna med att behöva rejäla omgångar med kammen. En hund som pudel behöver även klippas minst var 10:e vecka. Sköter man en långhårig päls ordentligt fäller de dock väldigt lite utanför själva badet och borstningen. Det är för övrigt rekommenderat att satsa på riktiga redskap som är speciellt framtagna för hundars päls och inte förlita sig på kammar eller borstar man köper i vanliga butiker.

Strävhårig

Strävhåriga hundar kräver mer underhåll än korthåriga, men de fäller praktiskt taget ingen päls alls. Här får man räkna med att trimma pälsen några gånger om året. Om hundrasen har underull måste man även se till skrapa denna med en speciell skrapa. Tillsammans med detta bör en strävhårig hund få ett bad omkring var 3:e eller var 4:e vecka för att hållas riktigt fräsch.

Udda pälsar

Om ens hund har en väldigt ovanlig päls kan de vara i behov av ytterligare eller mer ovanliga former av pälsvård. Då kan det vara bäst att höra av sig till uppfödaren och få rekommendationer.