Hunden och vinter


Som hundägare gäller det att tänka inte bara hur man själv hanterar vinterns utmaningar utan även hur ens bästa vän gör det. Här kommer ett antal praktiskt tips när det gäller hundar i vinterväder.

Hur bra en hud tål kyla varierar ganska stort från ras till ras. Det råder ju exempelvis inga tvivel om att en Siberian husky klarar betydligt lägre temperaturer än en chihuahua. Beroende på vilken hundras man äger kan det därför vara smart att titta på möjligheten att skydda hunden lite extra när det är kallt ute.

En hund som successivt får vänja sig vid kyla kommer dock får den faktiskt päls med mer underull och kommer således klara kyla bättre i framtiden. För att hunden ska behålla sitt naturliga skydd är det dock rekommenderat att man är mer sparsam med duschar och schamponering under vintertiderna.

När det kommer till tassarna är dock inte kylan det värsta problemet under vintern; så länge hunden är i rörelse klarar sig i regel tassarna riktigt bra. Det större hotet kommer faktiskt från vägsaltet som kan i kombination med kyla skapa sprickor i tassarna. Dessa kan sedan växa sig ganska stora och göra riktigt ont. För att undvika detta kan man antingen smörja in tassarna med en fet salva eller skaffa ett par hundskor. Använder man salvan är det fortfarande bäst att tvätta tassarna efter en promenad med ljummet vatten. Varmt vatten på kalla tassar kan nämligen göra väldigt ont för hunden.

Mörkret är också något av ett större problem under vintern. Ju djupare in i vintern man kommer desto fler promenader kommer att göras helt utan solljus. Och finns det inte bra belysning där man promenerar ökar ju riskerna för hundens säkerhet. Ett tips är då att skaffa något som ett blinkande halsband som gör det väldigt enkelt att se hunden i mörkret. Ett exempel på ett sådant kan hittas här.

Slutligen är det värt att påpeka att en vanlig hund är inte behov av extra mat under vintern. Somliga tror att det är bra att ge hunden mer mat då det är kallt för att den gör av med mer energi. Men faktum är att det är vanligare att hundar tar det lite lugnare under vintern, många gånger på grund av att husse eller matte inte aktiverar dem lika mycket, och riskerar faktiskt att gå upp i vikt om de då också får mer mat.